Imbir / Medycyna / Zdrowie · 4 kwietnia 2021

Imbir – przyspiesza trawienie. Ma doskonały smak

Korzeń imbiru jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale przede wszystkim w związku z licznymi właściwościami leczniczymi. Jeszcze niedawno imbir kojarzył nam się jedynie z piwami spożywanymi w krajach anglosaskich lub z kuchnią azjatycką, dziś jest on synonimem zdrowego składnika diety.

Imbir – właściwości

Jeszcze kilka lat temu, imbir dostępny był tylko w wybranych sklepach w dużych miastach; obecnie można go dostać w każdym większym sklepie. Imbir nie jest drogi i dobrze wpływa na nasze zdrowie. Imbir zawdzięcza swój charakterystyczny, orzeźwiający i ostry aromat zingiberolowi – substancji leczniczej stosowanej także w produkcji olejków eterycznych. Gingerol i zinferon, nadają imbirowi gorzkawą nutę. Substancje te odznaczają się wieloma właściwościami leczniczymi.

Imbir korzystnie wpływa na proces trawienia – pobudza wytwarzanie śliny oraz soków żołądkowych, a także żółci. Dzięki temu imbir wpływa niwelująco na wzdęcia, zmniejsza mdłości, wymioty oraz wzmaga apetyt. Imbir przeciwdziała zakrzepicy żył, poleca się go także w diecie osób pragnących zwalczyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości substancji przeciwzapalnych imbir stosowany jest w kuracji przeziębienia oraz dolegliwości bólowych stawów. Warto spróbować masażu olejkiem imbirowym w przypadku obolałych mięśni, a w przypadku przeziębienia – pić herbatę z dodatkiem startego imbiru.

więcej: medonet.pl